Hemsida > Media reports > Låt inte oroligheterna i Israel sprida sig till Sverige (Göteborgs-Posten, (...)
Låt inte oroligheterna i Israel sprida sig till Sverige (Göteborgs-Posten, Sv.)
torsdag 13-Maj-2021

DEBATT: Låt inte oroligheterna i Israel sprida sig till Sverige
5-7 minutes
I helgen drabbade palestinska ungdomar samman med israelisk polis vid al-Aqsamoskén i Jerusalem och många skadade fick föras till sjukhus. I början av veckan eskalerade våldet då Hamas sände raketer mot Jerusalem – och Israel svarade med bombattacker mot Gaza där minst tjugo palestinier dödades.
Bilderna på våldet upprör människor runt om i världen. Många länder, däribland USA och Sverige, kräver att våldsamheterna måste upphöra. FN-chefen António Guterres är orolig för att situationen ska urarta och leda till ännu fler döda.
Oroande trend
Spänningarna i regionen har ökat på senare tid och extremister bland både judar och palestinier utnyttjar situationen för att sprida hat och misstämning mellan de två grupperna.
Bakgrunden till de senaste protesterna israeliska myndigheters planerade vräkning av palestinska familjer i Jerusalem där de också ska riva deras hus.
Men det finns människor som mitt i allt våld och hat vill gå en helt annan väg. Fredsskolan i byn Fredens Oas mellan Jerusalem och Tel Aviv är ett exempel. Där arbetar man med att skapa försoning mellan judar och palestinier. Det möter ibland hårt motstånd.
Förra sommaren förstördes en stor del av Fredsskolans lokaler i ett brandattentat. Vilka som låg bakom förstörelsen är ännu inte klarlagt. Skolan är nu under uppbyggnad och modellen för ett unikt fredsarbete lever vidare. Sedan starten 1979 har nu mer än 65 000 tonåringar, vuxna, politiker och andra beslutsfattare deltagit i olika utbildningar och kurser.
Eko i Sverige
Även i Sverige växer motsättningarna mellan olika kulturella och religiösa grupper, både antisemitism och islamofobi ökar. Judar i bland annat Malmö och Göteborg trakasseras, och på nätet utsätts muslimer för grova rasistiska påhopp.
Risken är stor att det som i dag sker i Israel och Palestina leder till ökande motsättningar även i Sverige – med hot, hat, kränkningar och kanske ett ökat våld.
Vi är övertygande om att den metod som utarbetats i byn Fredens Oas även skulle kunna användas i Sverige – det som bevisligen fungerar i ett av de mer explosiva hörnen av världen borde göra det även här i landet.
I Fredens Oas lever judar och palestinier sedan början av 80-talet frivilligt sida vid sida. De driver en gemensam grundskola och arbetar på bred front för att skapa respekt, förståelse och försoning mellan olika religioner och kulturer. Detta unika initiativ måste nu få större internationell uppmärksamhet och mer ekonomiskt stöd. Den svenska regeringen och företrädare för andra politiska partier borde nu öppet stötta fredsprojektet, både ekonomiskt och opinionsmässigt.
I Fredens Oas – eller Neve Shalom på hebreiska och Wahat al-Salam på arabiska – firas muslimska, kristna och judiska högtider och fester i en multikulturell och tvåspråkig miljö.
Samlar olika delar av samhället
I byn går barnen i en gemensam grundskola. Undervisningen sker både på hebreiska och arabiska. Eleverna kommer även från ett tjugotal byar och samhällen i regionen – något som är unikt i Israel.
Målet är att barnen ska växa upp med samexistens som den naturliga mänskliga tillvaron, och slippa den konflikt som råder mellan palestinier och judar i andra delar av Israel och på den ockuperade Västbanken.
Budskapet om fred och samexistens vill invånarna i Fredens Oas sprida till övriga delar av Israel och till resten av världen. Det sker bland annat genom Fredsskolan. Genom kurser och seminarier är förhoppningen att deltagarnas ska utveckla sin medvetenhet om konflikter och deras egen roll i dessa. Tanken är också att kommunikation och förståelse alltid främjas genom samarbete.
Genom att bidra till återuppbyggnaden av skolan i Fredens Oas och till att sprida kunskap om projektet i allmänhet skulle Sverige och svenska politiker kunna visa på en framkomlig väg där judar och palestinier kan leva tillsammans – i en fredlig samexistens.
Sverige har en lång tradition som fredsmäklare i regionen, ända sedan Folke Bernadotte i slutet av 1940-talet på FN:s uppdrag försökte skapa en hållbar lösning på konflikten mellan palestinier och judar.
Genom att peka på lärdomar och erfarenheter från Fredens Oas skulle han kunna visa på en framkomlig och konkret väg för hur människor kan leva tillsammans i Israel – och i Sverige – trots sina olikheter.
Låt oss fortsätta på den väg han stakade ut för så många år sedan. Statsminister Stefan Löfven har lovat att bekämpa alla former av hat mot judar och muslimer. Genom att peka på lärdomar och erfarenheter från Fredens Oas skulle han kunna visa på en framkomlig och konkret väg för hur människor kan leva tillsammans i Israel – och i Sverige – trots sina olikheter. Det är särskilt angeläget mot bakgrund av de senaste händelserna när de palestinska protesterna möts med blodigt våld.
Jan-Erik Billinger, ordförande Svenska vänföreningen för Fredens Oas
Thomas Lerner, styrelseledamot
Cecilia Sandahl, styrelseledamot
Se online : https://www.gp.se/debatt/l%C3%A5t-i...