בית > נוה שלום > פעילות > מערכת חינוך לילדים > ספורים קטנים
חודש דצמבר בפתח ומאחורינו שלושה חודשי יצירה, עבודה וספורי חיים קטנים.
קשה לדלג על ההפתעה, שחיכתה לילדי בית הספר ביומם הראשון ה-1.9.2005: בנין חדש וכר דשא ירוק, שצצו להם פתאום, אחרי חודשים רבים של חומרי בנין וגדר מול הפנים.
בקושי הצליחו הילדים להתאפק מלדרוך על הדשא החדש: חודש הם הביטו בו מרחוק, ועכשיו, אין בוקר שהם אינם מתגלגלים עליו בשמחת חיים רעננה...
הבנין החדש הכניס הרבה מרחב, אור וצבע לבית הספר. כתה א’ זכתה לכינוי בפי הילדים "הסוויטה המלכותית", וכל קהילת בית הספר – מורים, הורים וילדים – נסחפת בהתלהבות הכללית, התגייסה בוקר יום ששי אחד להכשיר קרקע לגינות, לזרוע ולשתול. (1) התוצאה – לכל כתה חלקה קטנה משלה, אותה היא מטפחת ומשקה.
מרגש לראות את הילדים הולכים ובודקים מה כבר נבט בגינתם הקטנה. (2)
גם העבודה בחממה התחדשה, והילדים לומדים את תהליך הגדילה של הצמח מהזרע והשתיל ועד בגרותו בגינה. (3)
השנה מונו ליאורה ארז ופאתן אלזינאתי להיות רכזות חברתיות. בתחילת השנה הן הציגו בצוות תוכנית שנתית שכוללת פעילויות בית ספריות סביב חגים וארועים שונים. ההחלטה הראשונה שהתקבלה היתה, שכל מחנך עם כיתתו יקח אחריות על פעילות בית ספרית לקראת חג. כתה ב’ הציגה את חג הצלב, כתה ד’ את רמדאן, (4) כתה ו’ את ראש השנה (5), וכתה א’ תציג את חג המולד בקרוב. הצגת החג בריקוד, בשיר ובהצגה בשתי השפות מאפשרת לכל הילדים ללמוד על החג, גם בדרך ויזואלית.
ובאותו ענין. בתחילת אוקטובר חולקה לילדי כתה א’ חוברת עבודה בנושא "תרבות ומסורת", שחוברה ע"י דיאנא שלופי-רזק ואטי אדלונד. החוברת כוללת את החגים של שלוש הדתות, עבודה בשתי שפות, מילונים לכל חג ופעילויות העשרה רבות. הורים ומורים פנו בבקשה לאפשר גם לתלמידי כתה ב’ לעבוד בחוברת, ואכן זו חולקה להם בשבוע שעבר.
נושא החגים מעסיק מאד את הצוות ואת ההורים. כמה כיתות סעדו ביחד עם ההורים את ארוחת הרמדאן, ובכיתה א’ שילבו באותו ערב ארוחה להפסקת הצום עם פעילות לחג סוכות. (6)
ילדי כתה ה’ נסעו לבקר בשני ישובים, מהם באים חלק מתלמידינו: מוצא ואבו גוש. עיקר הביקור התמקד בבתי הקודש של שלוש הדתות. במוצא התארחו הילדים בבית כנסת עתיק מאד, ולמדו על ארון הקודש, על הנחת תפילין ועל ספר התורה מפי אחד האבות. (7) באבו גוש ביקרו הילדים בכנסיה צלבנית מהמאה השתים עשרה, שם הם יכלו להתרשם מהכנסיה העתיקה. הילדים שמעו הסברים מהמורים ועמדו על ההבדלים בין הדתות ועל המשותף ביניהן. (8) אחר כך הוזמנו למסגד, שם קיבלו הסבר על מנהגי המוסלמים ועל חמשת עיקרי האיסלם. (9)
בחודש ספטמבר התקיימו בחירות לוועדי הכיתות ולמועצת תלמידים. הבחירות היו סיכום של פרקים בדמוקרטיה: למועמדים ניתנה במה, ועליה הציגו המתחרים את המצע שלהם. ילדים הכינו כרזות ופוסטרים, ועברו בין הכיתות להציג את עצמם. בסיום נבנה "קלפי" וילדי כל הכיתות בחרו בנציגיהם לאחר שהזדהו כיאות. (10)
מועצת הילדים החלה במרץ את עבודתה. ביחד עם ליאורה ופאתן יזמו כמה פעילויות חביבות לילדים.
פעם בשבוע מארגנים חברי המועצה "הפסקה בערבית" . הם עוברים בין הילדים, מארגנים פעילויות מגוונות ומעודדים אותם לדבר ערבית. (11)
פעם בשבועיים הם עוזרים בקיומה של הפסקה פעילה: הילדים מתכננים תחנות הפעלה, וילדים באופן חופשי ללא קשר לכתה זו או אחרת משתתפים בתחנה.
לשבוע הבא מתכננת מועצת התלמידים "יום גשם", שישלב פעילות עם מים אך גם תחנות למידה על גשם, מזג אוויר, עננים ועוד, אבל על כך תשמעו בפעם הבאה...
ב- 13 בנובמבר צוין בבית הספר שבוע עבודה בנושא דמוקרטיה. החל מכתה א’ למדו הילדים על הזכות של כל אדם להביע את דעתו, כל עוד אינו משמיץ, מעליב או פוגע בזכותו של האחר לחיות בכבוד ובשלום. השבוע התקשר, כמובן, ליום הזכרון העשירי ליצחק רבין, ראש הממשלה שנרצח לפני עשר שנים, יום שהופק ע"י תלמידי כתה ה’. (12)
בשנה שעברה התחיל להיבנות קשר מאד מענין בין בית ספר יסודי בעיר אוקספורד לבין בית הספר שלנו. הקשר החל את צעדיו המעשיים הראשונים: נבנתה תוכנית עבודה מפורטת, נבחרו כיתות, שיעבדו באופן ישיר עם ילדים בני גילם, וכבר החלו בתי הספר להחליף ביניהם מידע ותמונות. באותה הזדמנות לומדים תלמידינו על אנגליה ועל מנהגים אחרים, הקיימים בה, ותלמידי וודסטוק שבאוקספורד לומדים מאיתנו על דו קיום ועל העולם העשיר של שני עמים ושלוש דתות.
ישנם ודאי סיפורים רבים ויפים שלא כתבתי עליהם, אולי בפעם אחרת...
אך איני יכולה שלא להזכיר את החברות הנפלאה שנרקמה בין ניר וסעיד מכתה א’, בין אלה וחנין ובין ילדים נוספים, הבאים משני עולמות רחוקים ושונים כל כך.
וכאן, במקום הקטן והירוק הזה, נופלות החומות.
כתבה אטי אדלונד











